2008. nov 01.

Hisztéria

írta: el Tiburón
Hisztéria

Bizonyára akad egy réteg, aki a cím alapján egyből a bandára, és/vagy a Filterre, netán a Viola Massive-ra asszociál. Nem, nem Toncsi Cox az, akiről ez a pár bekezdés szólni fog.


 

Hisztéria, avagy a picsogás

A hisztéria klasszikus betegség, amellyel már Hippokratész is foglalkozott, és bár már Galenus, ókori görög orvos rájött arra, hogy férfiaknál is kialakulhat hisztériás megbetegedés, a hisztériát egészen a 20. századig kizárólag a nőkhöz kötötték, - erre utal elnevezése is, a histera ugyanis görögül anyaméhet jelent. Platón úgy gondolta, a nők hisztérikus állapotát az okozza, hogy szexuális kielégítetlenség folytán az anyaméh vándorolni kezd a nő testében, illetve nem megfelelően jut el a vér az agyba. Az a felfogás tehát, hogy a hisztériás nő számára a szexuális kielégítés a legjobb gyógymód, már az ókorban kialakult, és tartotta is magát a 19. századig, mint ahogy az a hiedelem is, hogy hisztériás csak nő lehet.

Freud és a férfiak

Hosszú idő után Freud volt az első, aki rájött, a hisztéria nem kizárólag a nőkre jellemző betegség, de elképzelését a hisztériás férfiakról bécsi orvostársai értetlenül hallgatták. Freud Párizsban kezdett el foglalkozni a hisztériával, mikor Charcot Salpetriére intézetében kutatott, ahol mintegy négyezer őrült és mentális zavarokkal küzdő nő volt összezárva. Ezt a korszakot nevezik a hisztéria föltalálásának, a 19. század második felében rohamosan növekedtek a hisztériáról szóló tanulmányok. A hisztériával szinte minden mentális női zavart le lehetett fedni, jellemző például, hogy egy korabeli angol orvos 75 oldalon keresztül sorolta a hisztéria lehetséges tüneteit, megjegyezve, hogy listája koránt sem teljes. Ma már a pszichológusok egyet értenek abban, hogy a hisztéria koránt sem csak a nőkre jellemző, bár tény, hogy a betegség ma is létezik, bár átalakult.

Vibrátorral a hiszti ellen

Pikáns adalékok is fűszerezik a hisztéria történetét. Az 1869-ben szabadalmaztatott vibrátort például - melyet akkor még egy gőzgép hajtott - egy angol orvos kezdte el használni kifejezetten a hisztéria kezelésére. Ebből is látszik, hogy a 19. század középén még javában tartotta magát az ókori görög elképzelés, miszerint a nők hisztériája a kielégítetlenségnek tudható be. A vibrátor előtt bevett dolog volt, hogy a maga az orvos, vagy egy általa alkalmazott nővér masszírozta a hölgy páciens nemi szervét az orgazmusig. A hisztériás nők kezelése jó bevételi forrást jelentett a ugyan az orvosoknak, hiszen a hölgyek állandó kezelést igényeltek, csak sajnos a masszírozás hosszadalmas volt, néha órákig is eltartott, ezért találtak fel idővel mindenféle masszírozó eszközöket - például az erős vízsugarat, később pedig a vibrátort. Így történhetett, hogy az elektromos vibrátort tíz évvel hamarabb piacra dobták, mint az elektromos vasalót, vagy porszívót.

 

 

(thx2 sHy)

Szólj hozzá

hisztéria filter picsogás vibrátor toncsi