2009. feb 08.

Trend a lelke mindennek

írta: el Tiburón
Trend a lelke mindennek

Ez már szabály.

Mint jól nevelt robotok tudjuk, hogy mit, mikor, mit miért teszünk, viselünk, veszünk vagy zabálunk.
Hipnózisba esve, mélyen hódolunk be a futószalagoknak. A tudatalattinak, az érzékeink sugallatának. Kell valami, amit követni tudunk, amire felnézhetünk, amit ideologizálhatunk. Certus agmen. Határozott irány. Enélkül káosz uralkodna a földön. Ott voltak a fáraók, a királyok, a nagy gondolkodók és korszakalkotók, a zsarnok diktátorok.
Mindenki, aki gyenge, aki az egyéniség fogalommal hadilábon áll, azonosul az 'üzenettel' és az iránnyal. Aki sokszor hallja, elhiszi, aki látja, az már nem is vitatja. Persze ettől még kurvára nem úgy van ez az egész.
Az érzékeinket kihasználva, párhuzamokat vonva szimbolikus metaforával kommunikálunk manapság. Egyre többet hallom "vizuális típus vagyok". Persze csillagom, mert gondolokdni képtelen vagy. Érezni azt érzel, de az nem más csupán, mint a szemed, füled, orrod puszta kielégülése. Az érzékeszerveidre hatnak, és ezzel szép lassan átveszik az irányítást a gondolataid fölött. Megmondják hogyan öltözz, mit egyél, mit nézz meg, mit gondolj. Színtiszta manipuláció, ami körülöttünk forog.

Mit lehet tenni?
Megszoksz, vagy megszöksz. Az egyetlen középút a tömeges agymosás. A másik út: győzz megy egy fegyveres csoportot, ők majd meggyőzik a tömegeket. A szellemi termék egyre inkább háttérbe szoruló érték, ugyanakkor mégsem. Vágyaink tárgyilagos formát öntenek, másrészt ha nincs képzettársítás -ami szellemi termék-, akkor enélkül eladhatatlan. Manaság nem azért veszünk mobiltelefont, mert hasznos. Hasznos, mert azonnali kapcsolatot tudsz létesíteni egy másik emberrel, aki távol van tőled. Mégsem ezért veszed. Lehet státuszszimbólum, vagy faszán lehet bömböltetni rajta a legújabb "térdre gecik" slágert, lehet vele fotózni magad a tükörben, de az is lehet, hogy azt hiszed, hogy az a kütyü a zsebedben egy transformers harcos. Teret engedünk a képzeletnek, és a hasonló fasz agyrémek...
Ez mind szép és jó, de kérdem én, hol itt az értelem?
Fogyasztói társadalom söpredéke....

Jah, és nem azért írtam ezt a pár sort, mert épp most néztem meg a harcosok klubját. Rég láttam, és Tyler a buszon jobban tolja, de még Marx is...

"... A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak.
A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet..."
(Karl Marx, 1867)

Szólj hozzá