2018. már 06.

Munkahelyi rémálmok

írta: el Tiburón
Munkahelyi rémálmok

workplace.jpg
Jó pár kifejezés létezik, amit a munkahelyeden egyszerűen TILOS kiejtened a szádon. Hiába igaz amit mondasz, a szavaid ereje -rajtad felülkerekedve- degradálóan hat a jövődre. Akárhogy nézzük, ezek a kifejezések különleges erőt hordoznak. Ami még ennél is rosszabb, hogy ezeket sem visszaszívni, sem visszafordítani már nem tudod. Utolsó senkivé válsz, a legapróbb atka ürülékével leszel egyenértékű a főnök szemében.

Amiről itt szó van, az nem káromlás, nem argó, nem a zsidó viccek garmadája, nem a buzik nyilvános kiröhögése, sem prehisztorikus nyáladzás a kollegina kelleténél mélyebb dekoltázsára.
A tehetséged és az elért sikereid elhomályosodnak, a következő néhány kifejezés elböffentésével életed végéig (vagy amíg fel nem mondasz) negatív fényárban sütkérezel majd. Ha sűrűn ismétled, vagy mindet használod, akár a karrierednek is búcsút inthetsz. Hab a tortán, hogy nem érted, miért nem téged léptetnek elő.
Apróságnak vagy túlzott szőrözésnek tűnhet, talán észre sem veszed, annyira beléd ivódott, s naponta használod. Nézzük!

"Mindig így csináltuk!"
Eddig. Szabály ugyan még nincs rá, vagy sosem volt, csak az a ronda, begyöpösödött szokásjog. A technológiai újítások (például az e-mail, WOOOW) sebességének köszönhetően a múlt ködébe vésző futkosások és folyosói megbeszélések ideje lejárt. Ezt a kifejezést használva lustának tűnsz, aki élből elutasítja a változást. Ugyanakkor a felettesed is eltűnődhet, vajon miért nem javítottál az egyes fázisokon és munkafolyamatokon. Ha tényleg úgy csinálsz mindent, ahogy eddig, biztosra veszem, van jobb módszer.

"Nem az én hibám."
Hárítasz, lerázod a felelősséget, menekülsz a munka elől. Abban a pillanatban, ahogy másra kezdesz mutogatni, a beléd vetett bizalmi index bezuhan, melyet a szavahihetőséged követ. Ettől mindenki ideges lesz. Néhányan rühellni fognak (igen, melón kívül is), mások meg egyből téged vesznek a szájukra, ha gikszerszagú a levegő.
A táplálékláncban betöltött pozíciód lényegtelen. Ha elbasztad, legyél frankó, vidd el a balhét. Persze legtöbbször nem te baszod el, mert profi és naprakész vagy, aki mindig másra vár, de attól még vehetnek elő ilyenért. Magyarázkodás helyett maradj tárgyilagos, és vezesd le a főnöknek a történteket. Ha kell, használj színes zsírkrétákat hozzá, emberfeletti türelemmel felhordva.

"Nem tudom."
Világi kedvenc. Sokan már a kérdés feltevést is így kezdik: Nem tudom, hogy tudod-e..? Ennél nem sok szánalmasabb és egyben röhejesebb van. Erősen aluledukált szint. Sokak szerint a nem tudom egyenlő a nem akarommal. Sokaknak mindig igazuk van. Azt sugallja, hogy nem vagy hajlandó megtenni a szükséges lépéseket a feladat elvégzéséhez. Ha valóban nem tudsz valamit, mert készségek és képességek híján vagy, mindeképp rukkolj elő egy alternatív megoldással. Mindig azt mondd, amit tudsz. Túlóra, vagy határidős feladat kapcsán pölö sose mondd, hogy nem tudok ma tovább bent maradni. Mondd azt, hogy holnap be tudok jönni előbb. Jó lesz így? Ne félj segítséget kérni, és ha tényleg tufa vagy, kérdezz, kérdezz és kérdezz. A lényeg, hogy akard.

"Nem-e lehetne-e...?"
Kurvára nem, pajti. Akármit kérsz vagy kérdezel, biztosan nem lesz a tiéd, vagy nem kapsz rá kielégítő választ. Mégis miféle transzfúzió vitt rá, hogy eleve tagadással indíts egy eldöntendő kérdést? Az eldöntendő az, amire igennel, vagy nemmel lehet csak felelni. A 'Hány óra van?' az nem ilyen, de a 'Meló után sör?' minden bizonnyal igen. Sokan udvariaskodni igyekeznek, akárcsak a feltételes mód eltúlzott használatával, ám az ilyen jobban hasonlít egy küszöb alatt könyörgő térden csúszáshoz.

"Ez nem az én munkaköröm"
Szarkazmus a köbön, ami azt jelzi, hogy te kizárólag az elvárt minimumot vagy hajlandó teljesíteni. De ha egyszer azért fizetnek? Ilyen mentalitással tutira te leszel az első gondolat leépítéskor. Ha a feljebbvalód olyat kér, ami nem a te feladatot, vagy netán morálisan/etikailag kifogásolható, a legjobb, ha vilámgyorsan lezárod. Ezt követően beszélj vele a munkaköröd esetleges jövőbeli változásairól, mielőtt rendszert csinál belőle, és a nyakadba zúdul más szemetje. Ez segíthet abban, hogy hosszú távon megértséték egymás kompetenciáit. Ha kevésbé érzed a nyitottságot, és amúgy is tele a bugyrod, mondd, hogy a napi teendőid mellett ez sajnos már csak túlórában fér bele. Ettől aztán már magával kezd alkudozni.

Ez nem fair!"
Az élet sem az, mindeki tudja. Ha ezzel fennhéjázol, éretlennek, sőt egyenesen naivnak néznek. Ha nem akarod, hogy komplett hülyének tartsanak, fintorogva szánjanak, ragaszkodj a tényekhez. Légy konstruktív, és ne siránkozz. A rinya munkahelyre nem való. Ha más kap meg egy feladatot, amire régóta vágysz, bátran közöld felfelé: Látom, hogy Béla kapta meg a projektet. Mi vezetett erre a döntésre? Szeretném tudni, miért nem én kaptam meg, hogy fejleszthessem önmagam. A nyelvcsapásokat szükségtelen mellékelned.

"Lehet, hogy hülyeség, amit kérdezek/mondok, de..."
Barátom, 100%-ig biztos lehetsz benne. Az ilyen, és hasonló bevezetők rozsdaként fogyasztják a hitelességed. Még akkor is, ha az öngól bevezetőt tényleg jó ötlet követi, a mondandód önbizalomhiányt sugall, amivel a veled beszélgetők téged azonosítanak. Ne légy saját magad pocsék kritikusa. Ha nem vagy biztos a mondandódban, más sem lesz. Negatív előjáték helyett kezdd így: Nincs még minden információ a birtokomban, de kiderítem. A mai passzív világban ez olajként hat a tűzre.

"Megpróbálom"
A cipőt a boltban, de azt is inkább fel.
Jelentése: nullához konvergáló önbizalommal kísérled meg végrehajtani a feladatot. Még neki sem láttál, de 80%-ban már biztosan elbuktál. Ha felkérnek, csináld meg, vagy adj alternatívát, mert ha ezt kimondod, nem is akarod annyira de nagyon. Yoda is megmondta, hogy tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld. Legyen tököd. Mély levegő, hajrá!

"Egy perc az egész"
Volt, hogy elővette a főnök a stoppert, és kiadta a vezényszót. Nyilván elbuktam. Hiába gondolod, hogy ezt a mondatot hangoztatva tapasztalt vérprofinak tűnsz, ezt csak a szellemi téren halmozottan hátrányos helyzetű kajálja be. A valamire való felettes szemében ezzel aláásod a tekintélyed, és azt a benyomást kelted, hogy felületesen átrohansz a teendőn, szó szerint 60 másodperc alatt. Mondd bátran, hogy nem tart soká, de ne állítsd, hogy hamarabb kész lehet bármi is, mint valójában. Ne vakíts!

"Rühellem a munkám / Tele a tököm..."
A legutolsó, amit bárki is hallani akar, hogy mennyire utálod a munkád. Az ilyen kijelentésekkel negatív hőssé címkézed fel magad, aki folyton csak szétcseszi a morált. A főnökök hamar ráunnak az ilyenre, mivel tudják, hogy több lelkes jelentkező is vágyakozik a posztodra. Ha részegen vonyítva hánykolódsz is gáz, mert a kolléga okostelóval felveszi, és másnap a főnök is tudja, amire nem is emlékszel.

"Az egy lusta / szerencsétlen / barom"
Hidd el, nem dicsérnek meg, ha másokat szidalmazol. Ha pontosan fogalmazol, mindeki tudja, kiről van szó. Ha kevésbé, te leszel az. Minden munkahelyen van szerencsétlen, esetlen, balfasz kolléga, akiről mindenki tudja, hogy az. Ha nem áll hatalmadban fejleszteni-képezni őt, hát ne is rugdosd. Azt is gondolják majd, hogy féltékeny vagy az illetőre, és őt szidva próbálod magad jobb színben feltüntetni. Az egésszel csak azt éred el, hogy a hátad mögött kinevetnek, és növekszik a kollégák rólad alkotott, negatív véleménye.

Kivel állsz szemben? Melyik vagy te? A player.hu jóvoltából már vágod is:

 

 

 

Szólj hozzá

munka vicc szonda karrier zsidó idióta pride etika állás leader buzi fizetés fizetésemelés pótlék picsa munkahely főnök felmond vezető műszak náthás Budapest kinevez